TRANSFORMATIE RIJKSMONUMENT NAAR 28 HUURAPPARTEMENTEN VELP VAN START

Grave, 24 april 2024 – In opdracht van Mooiland zijn BOEi en Bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk gestart met de transformatie van een deel van de voormalige de Generaal de Bonskazerne in Velp bij Grave. Het rijksmonument wordt getransformeerd tot een wooncomplex met 28 sociale huurappartementen. BOEi is de drijvende kracht achter de herontwikkeling van het kazerneterrein. In klein gezelschap werd de officiële start van de bouw gevierd. Arno Boon, directeur BOEi, wethouder Bouke van Vught en Carly Jansen bestuurder Mooiland, gaven met een symbolische sleutel het startschot voor deze transformatie. De woningen variëren van 21 tot 64 m2. Mooiland verwacht dat de woningen in maart 2025 klaar zijn voor verhuur.

Gebouw E1

28 studio appartementen
Iedere studio heeft een eigen keuken en een badkamer gecombineerd met toilet. De woningen worden goed geïsoleerd, zo houden we de energiekosten voor de bewoners zo laag mogelijk. In het appartementencomplex is geen lift aanwezig. De appartementen worden verwarmd met radiatoren en op het terrein is een collectieve warmte installatie aanwezig. Deze wordt bijna helemaal gestookt op biomassa.

Het kazerneterrein is in ontwikkeling
De Generaal de Bonskazerne is vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd om plaats te bieden aan 1.200 militairen. BOEi werkt sinds 2014 aan de restauratie en een nieuwe bestemming voor de gebouwen. BOEi ontwikkelde een plan voor ‘betrokken wonen, betrokken werken’. Een aantal gebouwen wordt verhuurd als kantoorruimten en ateliers en ook het Filmcafé is hier gehuisvest. Een ander deel wordt ontwikkeld voor wonen. Het idee is dat hier een mini-samenleving ontstaat en ontmoeting de kans op vereenzaming verkleint.

Carly Jansen, bestuurder Mooiland: “We zijn blij dat we voor het rijksmonument een nieuwe bestemming hebben. De 28 eenkamerappartementen gaan we verhuren aan woningzoekenden die snel een woning nodig hebben. De studio’s bieden verschillende groepen spoedzoekers een ‘opstap’ of ‘tussenstap’ in hun wooncarrière. Denk aan gescheiden mensen of jongeren die nu geen woonruimte kunnen vinden. Er zal ook een aantal studio’s (maximaal 14) beschikbaar komen voor nieuwkomers waardoor zij eerder aan hun inburgerings- en integratietraject kunnen beginnen in afwachting van permanente huisvesting.”

Arno Boon, directeur BOEi: “De Nederlandse woningmarkt zit totaal op slot, en tegelijkertijd staan er miljoenen vierkante meters leeg. Bij de Generaal de Bonskazerne laten we zien dat er door samenwerking veel mogelijk is. Het zou mooi zijn als we hiermee de trend zetten naar meer projecten: alle gebouwen die we in Nederland nodig hebben, staan er namelijk al.”

Bouke van Vught, wethouder gemeente Land van Cuijk: “Het is mooi om te zien dat we in onze gemeente steeds meer creatieve oplossingen bedenken om het woningaanbod te vergroten. De 28 sociale huurappartementen die hier ontwikkeld worden zijn hard nodig en daarom ben ik blij dat we vandaag de officiële start van de bouw mogen vieren.”

Reageren op een van de huurappartementen
Het is nog niet mogelijk om te reageren op een van de appartementen. Zorg dat u ingeschreven staat als woningzoekende bij www.mijnwoningzoeken.nl.

 

 

Sleutel wordt overhandigd

Laatste nieuws

Na bijna 50 jaar was het eindelijk zover: de muzikanten van Los Bonsos kwamen weer samen op de Bonskazerne!
#506573
Wist je dat gebouw B op het terrein na een uitgebreide renovatie recent is opgeleverd? Sinds december is er hard gewerkt om het gebouw te transformeren tot een duurzaam kantoorgebouw.
#506573