Verleden

En toen vielen de Duitsers Nederland binnen...

 

De Generaal De Bonskazerne is een voormalige legerkazerne in Grave. Vernoemd naar Generaal-majoor Andreas de Bons die een belangrijke rol speelde bij de verdediging van de stad Grave tegen de Fransen in 1794. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog bood de kazerne onderdak aan uiteenlopende bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar ook asielzoekers en tegenwoordig ondernemers.

Verleden 1

Verleden 2

Verleden 3

 

Expressionistische stijl

 

Om de Graafse Brug te kunnen verdedigen tegen de Duitse dreiging, werd kort voor de Tweede Wereldoorlog besloten om een kazerne in Grave te bouwen. Op de huidige locatie - de enige geschikte plek in de garnizoensstad– verrees in 1938-1939 de Generaal de Bonskazerne. Een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl, gebouwd op basis van het ontwerp van kapitein der Genie A.G. Boost. De kazerne telde zes legeringsgebouwen waarvan het eerste in februari 1939 werd opgeleverd.

Bonskazerne Illustratie

 

 

Verleden 4

TWEE BATALJONS INFANTERSISTEN

 

Vanwege de toenemende Duitse dreiging werden meerdere soortgelijke kazernes gebouwd, maar de Generaal de Bonskazerne was groter, met een oppervlakte van ca. 20.000 m2. Reden hiervoor was, dat het complex onderdak moest bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voor deze militairen werden meerdere legerings- en bureelgebouwen gebouwd, maar ook een aantal werkplaatsen en opslagruimtes, een keuken, kantines en niet te vergeten een filmzaal om te kunnen ontspannen.

 

KRIEGSMARINE EN WEHRMACHT

 

Zover kwam het echter niet, want de Duitsers vielen ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Het complex werd gebruikt om Duitse mannen en jongens op te leiden, die vervolgens rechtstreeks naar het front werden gebracht. De Duitse Kriegsmarine en Wehrmacht gebruikten de kazerne als uitvalsbasis. Nadat de Duitse bezetters in 1944 uit Grave waren verdreven of gevlucht, werden geallieerde troepen in de kazerne gelegerd. Na de oorlog bood de kazerne onderdak aan uiteenlopende bewoners. In 1994 besloot het ministerie van Defensie het complex af te stoten.

 

 

Verleden 5

 

Verleden 6

 

Verleden 7

 

 

Denk en doe mee!

 

De Generaal de Bonskazerne is volop in beweging. En samen met jou wordt het nog dynamischer. Heb jij een mooi idee of initiatief dat verbinden en ontmoeten centraal stelt en dat niet mag ontbreken op het kazerneterrein? Neem dan contact op en bespreek samen met ons de vele mogelijkheden.

 

Contact